Kaj morate vedeti, preden ustvarite družino?

Prvo srečanje z otrokom je magično, čeprav bodite prepričani, da se bo vaše življenje za nekaj časa obrnilo na glavo. Tukaj je nekaj nasvetov novih staršev o tem, kako preživeti prvih nekaj dni doma s svojim novorojenčkom.

1. Kako se spopasti s pomanjkanjem spanja?

“Želim si, da bi se, ko sem bila v porodnišnici, naspala, namesto da sem pet ur gledala svojega otroka, da bi se prepričala, da še vedno diha! Vsekakor vam priporočam spanje, kadarkoli lahko spite. Saj veste tisto, mati spi, ko dojenček spi.”
Jana

“Novorojenčki potrebujejo veliko spanca. Vendar pa si zapomnite tole: če boste vašega dojenčka prisilili, da bo podnevi ostal buden, zaradi tega ne bo spal cele noči. Samo vi boste nenaspani, nervozni in še bolj utrujeni, kot pa, če bi ponoči spali nekaj ur.”
Katja

“Ob treh zjutraj ne pozabite, da dojenčki niso večno dojenčki, in sčasoma boste tudi vi spali.”
Tanja

“Spite, ko bo otrok spal. Babice to vedno govorijo, in res deluje!”
Linda

2. Kako težko je lahko hranjenje otroka?

“Nisem se zavedala, da bom porabila tako velik del dneva in noči za dojenje. Vsak poskus za opravljanje hišnih opravil ali celo prhanje se je izjalovil, vsaj prvih nekaj mesecev.”
Tina

“Želim si, da bi vedela, kako težko je dojenje v prvem tednu. Nisem imela pojma! Mislila sem, da se bo to zgodilo samo od sebe, vendar se je izkazalo, da se morajo dojenčki naučiti toliko, kot mi.”
Nika

“Da se ženska nauči pravilno dojiti, lahko traja tudi več mesecev, vendar se to sčasoma izboljša. Ko se vi in vaš dojenček na to navadita, je popolnoma fantastično.”
Petra

“Črpalka za mleko je vaša najboljša prijateljica!”
Jasna

“Prsi so najboljši vir hrane v prvih mesecih, vendar priporočam, da vašemu otroku date steklenico formule, takoj ko bo dojenje potekalo dobro. Če se nameravate sčasoma vrniti na delo, bo pomagalo, da je vaš dojenček navajen na flaško. Prav tako vam daje možnost, da se vaše prsi zacelijo in to je priložnost za partnerja, da se poveže z otrokom. ”
Ines

3. Kako se spopasti z jokom otroka?

“Novorojenčki jokajo, ne morajo biti vedno tiho. Ne morejo na drug način izraziti lakote, da jim je potrebno zamenjati plenico in drugih stvari, Naučili se boste prilagajati otroku in njegovim potrebam, ampak otrok tudi potrebuje čas, da se prilagodi svojemu novemu svetu.”
Ana

“V redu je, da ne veste, kaj najprej hoče vaš otrok, ko joka. Ko boste rodili, vam ne bodo dali priročnika, zato morate stvari iz dneva v dan spoznavati sami. Spoznavanje z otrokom je lepa izkušnja. ”
Katarina

“Če je edini način, da zaustavite jok otroka, je, da ga vozite v avtu ali vozičku, potem to storite, za svoje dobro”
Gabi

4. Koliko sprememb oblačil potrebuje otrok v enem dnevu?

“Ne mislite, da v prvih treh mesecih vašega otroka ne bo potrebno nekajkrat na dan preobleči.”
Eva

“Nikoli ne menjavajte otroške plenice na postelji, ne glede na to, kako zaspani ste. Verjemite, da se vam ne splača preoblačiti tudi postelje.”
Diana

5. Kako naj se spopadem z obiski?

»Naj obiskovalci ostanejo na najnižji možni ravni. Ne dovolite jim, da ostanejo dlje kot eno uro, in ne bojte se pustiti svojega partnerja in iti v posteljo. Ste nova mama in potrebujete počitek.«
Anita

“Ko pridejo obiskovalci, si v mislih napravite seznam stvari, ki jih lahko naredijo. Prosite jih, naj oni skuhajo kavo in jim morda tudi podtaknite pospravljanje stvari iz vašega pomivalnega stroja.”
Rebeka

“Ne pustite, da bi vas kdo obiskal vsaj tri dni. Samo uživajte v družinskem času. Vse ostalo lahko počaka.”
Katarina

“Poslušala sem nasvete o omejevanju obiskovalcev, vendar sem se počutila osamljeno in nepomembno, in se spraševal, zakaj nihče ni hotel videti mojega čudovitega otroka. Zato sem si premislila in jih povabila na obisk!”
Lucija

6. Kdaj bom dobila nazaj svoje življenje?

“Majhna rožnata kričeča stvar bo popolnoma prevzela vaše življenje. Ne boste spili vroče skodelice čaja vsaj dva meseca. Vsi obroki bodo hladni. Ne bo vas motilo, da ste brez makeupa. ”
Karla

“Želim si, da bi vedela, kako zahteven je novorojenček. Imela sem načrte, da bom, ko bo otrok spal, pripravila kosilo in obesila perilo. V resnici sem bila srečna, če se mi je uspelo obleči in očistiti zobe. ”
Klara

“Kakršni koli načrti, ki jih imate za prvih nekaj mesecev življenja, karkoli mislite, da bo, ali kaj lahko naredite, pozabite na vse. Vaš otrok bo narekoval, kako bo teh nekaj mesecev potekalo. ”
Vesna

“Ne glede na to, koliko ste na otroka pripravljeni, nič vas ne more dovolj pripraviti na starševstvo. Končno razumete, kaj je prava ljubezen.”
Judita

“Normalno je, da se počutite sitni in preobremenjeni v dneh in tednih po porodu. Čeprav sem bil opozorjena na poporodno depresijo, me nič ni moglo pripraviti na to, koliko sem jokala. Vse je bilo odvisno od mešanice hormonov, izčrpanosti. Lahko se zdaj smejim glede nekaterih neumnih stvareh, zaradi katerih sem jokala, toda takrat sem se počutila, kot da svet okoli mene razpada.”
Tina

Veronika

Radi prebirate zanimive zgodbe? Potem vam bo moj spletni portal zagotovo izjemno všeč, saj redno objavljam zgobe s tega in onega področja. Med drugim pišem tudi o resnejših temah, odnosih in partnerstvu, posteljnih aktivnostih in podobnem. Zagotovo najdete kaj zanimivega zase!

Morda te zanima tudi ...

Close