Je erektilna disfunkcija psihološka težava?

Erektilna disfunkcija je nezmožnost doseči ali ohraniti erekcijo dovolj čvrsto za spolni odnos. To je pogosta težava, ki prizadene kar nekaj 10 milijonov moških v Evropi. Večina primerov erektilne disfunkcije ima fizični vzrok, kot so bolezni srca, sladkorna bolezen in debelost.

Izbira življenjskega sloga, kot sta kajenje in prekomerno uživanje alkohola, prav tako pripomore k slabši erelktilni funkciji. Toda za nekatere moške so psihološke težave glavni vzrok za razvoj impotence.

Psihološki vzroki erektilne disfunkcije

Psiholoških težav, ki so vzrok za nastanek impotence, ni tako enostavno odkriti, diagnosticirati in zdraviti. Najpogostejši psihološki vzroki za nastanek erektilne disfunkcije so naslednji:

1. Anksioznost

Psihološke težave imajo resnične, fizične učinke. Tesnoba je na primer nekaj, za kar mnogi domnevajo, da lahko obstaja samo v naši glavi. Toda tesnoba povzroča povečan srčni utrip, težave s krvnim tlakom in utrujenost. To pa lahko vpliva na spolno zmogljivost. Dejansko je tesnoba eden najpogostejših vzrokov za nastanek erektilne disfunkcije.

2. Stres

Vsakdo v določenem trenutku svojega življenja doživi stresno situacijo. Včasih je stres lahko močan motivator. Toda tudi preprost stres – na primer predstavitev v službi – lahko vpliva na sposobnost doseganja in ohranjanja erekcije. Ni vam treba biti pod strašnim stresom, da bi to vplivalo na vaše spolno zdravje.

3. Depresija

Depresija je pogosto posledica kemičnega neravnovesja v možganih. Lahko vpliva tako na spolno željo kot na spolno funkcijo. Za moške pa depresija ni vedno lahka diagnoza. Po podatkih Nacionalnega inštituta za duševno zdravje mnogi moški ne prepoznajo simptomov depresije, nekateri pa neradi iščejo pomoč.

Dobra novica je, da se bo večina moških vrnila k normalnemu počutju, si povrnila spolno zanimanje in rešila svoj problem z erektilno disfunkcijo z ustreznim zdravljenjem depresije.

4. Težave v odnosu

Težave v čustvenem odnosu lahko vplivajo na spolno uspešnost. Prepiri, slaba komunikacija in jeza lahko vplivajo na vašo spolno željo in spolno funkcijo. Reševanje teh težav s partnerjem vam bo definitivno izboljšalo simptome impotence. Če imate težave pri reševanju odnosov, poiščite svetovalca ali terapevta, ki vam lahko pomaga.

5. Strah pred spolno disfunkcijo

Ko prvič doživite težavo z erekcijo, vas bo morda zaskrbelo, da nikoli ne boste ponovno vzpostavili normalne spolne funkcije. To lahko vodi v strah ali nizko samopodobo. Ti občutki lahko vplivajo na vašo sposobnost, da dosežete ali ohranite erekcijo pri naslednjem spolnem odnosu in se s tem ujamete v začaran krog impotence. Ta cikel se lahko nadaljuje, dokler ne obiščete zdravnika, da vam predpiše zdravljenje.

Zdravljenje psiholoških vzrokov ED

Psiholoških vzrokov erektilne disfunkcije običajno ne zdravimo z zdravili. Vendar pa lahko zdravila pomagajo v primerih, ko kemično neravnovesje povzroča težave. Na primer, moški, ki imajo depresijo, lahko odpravijo svoje simptome erektilne disfunkcije, ko začnejo zdravljenje za depresijo. Če pridejo v poštev zdravila, so prva izbira za zdravljenje impotence Viagra plave tablete.

Mnoga zgoraj navedena psihološka vprašanja zahtevajo terapijo, potrpljenje in čas. Vaš zdravnik lahko skupaj z vami poišče najboljši način zdravljenja.

Veronika

Radi prebirate zanimive zgodbe? Potem vam bo moj spletni portal zagotovo izjemno všeč, saj redno objavljam zgobe s tega in onega področja. Med drugim pišem tudi o resnejših temah, odnosih in partnerstvu, posteljnih aktivnostih in podobnem. Zagotovo najdete kaj zanimivega zase!

Morda te zanima tudi ...

Close