Skandinavski slog notranjega oblikovanja

V tem članku bomo govorili o skandinavskem slogu (skandinavski slog je pogosto opredeljen kot slog držav Švedske, Danske in Norveške). Včasih se zdi, da je ves svet obseden s tem, da poskuša kopirati ta kotiček sveta, od njegovega brezčasnega sloga do estetskih ritualov. V tem članki bomo za vas obdelali celoten aspekt skandinavskega stila – izvedeli boste vse o tem stilu oblikovanja.

Vsakih nekaj let se zdi, da nov slog oblikovanja prevzame javnost in kraljuje za kratek čas. Videli smo številne žanre oblikovanja, od starinske kmečke hiše do sodobne moderne do eklektične boemske umetnosti, vendar se zdi, da nobena od njih nima enake moči kot skandinavski slog. To ne pomeni, da so ti drugi modeli padli v vodo, saj so še vedno zelo priljubljeni, a v skandinavskem dekorju je nekaj, česar ljudje ne morejo pozabiti. In ne govorimo samo o Ikei, ki je cenovno ugodna in ima ogromno pohištva in dodatkov skandinavskega stila.

Torej, da bi proslavili vplivni slog, smo zadnji teden posvetili raziskovanju vsega, kar lahko povežemo s skandinavskim stilom. Povedali vam bom vse; od najpomembnejših modelov pohištva, ki jih morate poznati, do življenjskih pogojev, do globokega potopa v to, kako je  imeti dom v skandinavski državi.

Najprej pa si poglejmo osnove skandinavskega oblikovanja.

Katere so skandinavske države?

Skandinavijo sestavljajo tri severnoevropske države: Danska, Norveška in Švedska. Medtem ko nekateri ljudje v to opredelitev pomotoma vključujejo Finsko in Islandijo, pravzaprav ti dve pravzaprav nista Skandinavski deželi. Vendar pa vse veljajo za nordijske države skupaj s tremi skandinavskimi državami.

Norveška in Švedska zasedata skandinavski polotok, Danska pa leži na jugu Švedske, čez ožino Kattegat.

Kateri so glavni elementi skandinavskega oblikovanja?

Skandinavski dizajn je zaznamovan s poudarkom na čistih, preprostih linijah, minimalizmu in funkcionalnosti brez žrtvovanja lepote. Prvič je prišel v ospredje v petdesetih letih prejšnjega stoletja, približno v istem času kot moderni slog v Ameriki in Evropi. Del tega, zaradi česar je tako estetsko prijeten, je pomanjkanje nereda. V skandinavskih sobah ne boste našli nobenih odvečnih predmetov; namesto tega ima vse svoje mesto.

Medtem ko ima več elementov, ki spominjajo na rustikalni stil, po besedah ​​ameriškega časopisa skandinavski slog daje prednost svetlim in zračnim prostorom, medtem ko rustikalni prostori ponavadi vsebujejo temnejše barve in se manj osredotočajo na svetlobo.

Skandinavci globoko cenijo naravo in radi preživljajo čas na prostem, kar se odraža v tem slogu. Lesena tla ostanejo nepokrita, v skandinavskih domovih pa pogosto najdemo svetlejše lesene tone. In, seveda, žive rastline so priljubljena izbira, ko gre za resnični skandinavski stil. Prav tako je pomembna osvetlitev, zato izberite primerna svetila, ki bodo prostoru dodala veliko svetlobe.

Ko govorimo o naravi, skandinavske zime niso šala, zato je ustvarjanje prijetne domačnosti izjemnega pomena. Zato boste našli tople, vabljive teksture (pomislite: debele pletene odeje in umetne krpe) v toliko modelih skandinavskih dodatkov.

Katere so skandinavske barve?

Če pogledamo tipične skandinavske barve so so te nevtralne, svetle, predvsem bela, s kapljico rjave ali črne (umazana bela in bež barva). To pa ne pomeni, da je slog popolnoma brez barve, samo da so celotni prostori ponavadi monokromatični.

Ko pride do barve, so odtenki, kot so bež barva in svetlo modra (govorimo o sivo-svetlo modri, ki je komaj opazna), med najbolj pogosto uporabljenimi, glede na življenje na Norveškem. Ko govorimo o modri barvi, rožnata barva ni toliko priljubljena (ne, in ni pomembno, ali imate novo dojenčnico). Topli odtenke so prav tako priljubljene zaradi stila, ki ga sestavljajo naravni les, in druge naravne barve, kot je zeleni žajbelj.

Zakaj je skandinavski dizajn tako priljubljen?

Skandivnavski slog je zelo specifičen način oblikovanja. Neokrnjena narava in svetlost zbujata občutek miru, ki toliko ljudem manjka v vsakdanjem življenju. Po odhodu iz stresnega delovnega mesta, je ideja o vrnitvi v dom brez odvečnega pohištva in nereda še posebej privlačna.

»Čisto, a toplo oblikovanje, ki se osredotoča na ostre kontraste, belina, naravne in bež barve povzročijo, da se počutite zadovoljni, vendar ne na kičast način,« pojasnjuje notranji oblikovalec.

Je tukaj skandinavski slog?

Ko gre za notranje oblikovanje, obstajajo trendi, potem pa obstajajo slogi, ki postanejo brezčasni stil. Torej je skandinavski slog samo trenutna muha, ali je postal že nekako brezčasni stil?

“Čutim, da je tukaj že dolgo tako dolgo in upam, da smo v trenutku, ko skandinavski stil ni več samo trend,” je dejal notranji oblikovalec. »Trendi se spreminjajo. Skandinavski slog bo za vedno čudovit tistim, ki ga imajo radi. “

Zato nadaljujte in sprejmite minimalističen dizajn, prinesite nekaj svetlosti v svoj dom tako, da izberete skandinavski stil notranjega oblikovanja.

 

 

Veronika

Radi prebirate zanimive zgodbe? Potem vam bo moj spletni portal zagotovo izjemno všeč, saj redno objavljam zgobe s tega in onega področja. Med drugim pišem tudi o resnejših temah, odnosih in partnerstvu, posteljnih aktivnostih in podobnem. Zagotovo najdete kaj zanimivega zase!
Close