V resno zvezo z najboljšo prijateljico

Znan primer, ko nekdo pove, da je zaljubljen v svojo najboljšo prijateljico. Morda tudi prijateljica goji podobna čustva, in pojavi se vprašanje, če je možno iz tega izpeljati eno uspešno zvezo. Poudarek je na tem že obstoječem prijateljstvu, ko se na začetku odnosi niso izkazali in razvili v romantične, ampak se je energija med dvema človekoma potem spremenila. Sprašujemo se torej, ali je dobra ideja začeti zvezo z najboljšim prijateljem in ali lahko iz tega nastane neko dolgo trajajoče resno razmerje?

Verjamemo, da je želja vseh, ki ste v tej situaciji, da je naš odgovor: brez dvoma, takšni odnosi so lahko še boljši, kot pa če se nekdo sploh ne pozna, vi pa pa že poznate celo negativno plat. Želja vseh je, da vam rečemo, da kar hitro skočite v naročje ene osebe, da vaše obstoječe prijateljstvo ni nobena ovira, da je to samo plus. Če so vaša edina želja te besede, potem naj vam povemo, da tega od nas ne boste dobili, ker je situacija malce bolj komplicirana.

To je naše mnenje. Ne mislimo, da je nujno pametno, da s svojo prijateljico začnete romantično zvezo. Pravzaprav mislim, da bi tvegali to prijateljstvo in lahko bi se zgodilo, da bi to žensko izgubili. Naše priporočilo, razen če je vaša ljubezen do prijateljice tako močna, da se ne morete upreti, je, da se prijavite na nekaj spletnih strani za zmenke, kupite nekaj novih oblek in malce hodite na zmenke.

To ne pomeni, da je nemogoče, da iz prijateljstva nastane resna zveza. Zgodi se, seveda. In včasih lahko prijateljstvo zagotavlja odlično podlago za resnično globoko povezavo, ker dobro poznamo pozitivne in negativne aspekte določenega človeka. Ampak to je vsekakor izjema in ne pravilo. In lahko vam povemo, zakaj je temu tako.
Začnimo s enim korakom nazaj. Torej na splošno o fondamentu moškega / ženskega prijateljstva, z domnevo, da sta obe vpleteni osebi zainteresirani za nasprotni spol. Takšna prijateljstva nastajajo, ker je veliko vzajemnega občudovanja, ne pa spolne privlačnosti, da bi lahko iz tega nastalo kaj več. Torej, ni kemije. Tipičen scenarij gre takole: zapeljevanje s sladkim dekletom na zabavi, pogovor je zabaven in morda celo globok, toda po tem, ko se še več družite, ko ni alkohola, da bi še malce prispeval k neki kemiji, se izkaže, da je odnos med vama popolnoma brez spolne privlačnosti.

Žal so stopnje privlačnosti običajno določene že na začetku in kasneje se težko spremenijo, tudi če se spremenijo občutki. Ena oseba ki vam je popolnoma neprivlačna v postelji, vam kar naenkrat ne bo postala seks boginja. Kar pomeni, če nekdo v nekem prejšnjem obdobju svojega življenja ne bi želel seksati s seboj, je verjetno, da tudi sedaj ne želi seksati. Morda boste verjeli, če vam to pokažemo na primeru. Pojdite na Facebook in poiščite nekoga, za katerega resnično nimate nobenega interesa, čeprav vam piše že 4 leta. Ali vas zdaj bolj zanima, ko ste ga še enkrat pogledali? Ne, kajne? Morda malo, mogoče – morda ima zdaj boljši modni občutek; morda bolj impresivno kariero. Toda vaš osnovni odnos do te osebe se ni popolnoma spremenil, kajne?

Seveda obstajajo redke izjeme. Občasno se lahko ljudje dvignejo za nekaj mest na lestvici privlačnosti. Morda hodite na fitness 5x tedensko in s tem radikalno spremenite svoje telo. Ali pa ste kot ustanovitelj Facebooka in greste iz piflarja na izredno bogato osebo. Ampak večinoma so odrasli ljudje približno tako privlačni zdaj, kot bodo kdajkoli. Osebnost, ki je res velik element privlačnosti, se ne spremeni drastično.

Ampak morda še vedno berete ta članek, ker ste ena od teh izjem, in ste opazili, da se vaša dolgoletna prijateljica obnaša do vas na način, na katerega niste navejeni, in vajini objemi so nenadoma daljši in močnejši, kot so bili nekoč. Nenadoma oba najdeta veliko dobrih in slabih  izgovorov, da bi skupaj preživljala čas. Super! Smo zelo srečni za vas. Toda še vedno se lahko soočite s težko bitko. Zakaj?

Primerjajte situacijo, v kateri ste, v bolj navidezno romantičnim scenarijem – na primer, prvim zmenkom. Ljudje prve zmenke večkrat označijo kot strašne, vendar niso tako grozni. Vsi namreč vedo, kaj se bo zgodilo. Najprej premerita drug drugega, se malce spoznata, da ugotovita, ali se privlačita in ujameta. Bistvo vsega pa je, da veste, da se bosta verjetno poljubila na koncu, če se bodo stvari dobro izšle. Če je šlo na zmenku malce slabše, se bo ta po vsej verjetnosti zaključil s poljubom na lica. Ojoj.

To ni vaš primer. Vi se ne morete kar spontano odločiti, da se boste začeli mečkati in poljubljati s svojo najboljšo prijateljico, ker vaš odnos ni bil tako postavljen. Če boste vi tisti, ki boste naredili prvi korak, bo ona morda celo užaljena. Tako bo vaše prijateljstvo razpadlo, krivi pa boste vi, ker ste narobe dojeli znake. To pomeni, da je najboljše, kar lahko storite, da imate tisti neprijeten neroden pogovor o vaših občutkih do nje. Grozno, vemo. Morate se dobiti in usesti z vašo prijateljico in ji reči: “Zavedam se, da je to malo čudno in mogoče nimam prav, ampak dobil sem občutek, da te privlačim, ne samo kot prijatelj, ampak kot moški. Spraševal sem se, če se ti morda počutiš tako kot jaz?”

Na tej točki vaša prijateljica bodisi izrazi veselo presenečenje, previdno radovednost ali pa vas takoj zavrne. Na tej točki se ugotovi, ali je vajino prijateljstvo dovolj močno, da bo to preneslo.

Tukaj je nekaj, kar morate imeti v mislih – ZAVRNITEV. To je v resnici zelo verjetno, kot smo že napisali zgoraj, ženske so pač ženske in ponavadi se ne morejo za ničesar odločiti. In če je tako, je nujno, da glede tega niste užaljeni. Ne sitnarite in se pritožujte, ker je to, da vas ona zavrne, njena legitimna pravica. Vaši intenzivni občutki do nekoga ne spremenijo dejstva, da vam ta prijateljica ničesar ne dolguje. Morate spoštovati, da je to njena odločitev.

Če se še vedno odločite za ta korak, za ta neroden pogovor, kljub vsem našim opozorilom, vam resnično želimo srečo.

 

Veronika

Radi prebirate zanimive zgodbe? Potem vam bo moj spletni portal zagotovo izjemno všeč, saj redno objavljam zgobe s tega in onega področja. Med drugim pišem tudi o resnejših temah, odnosih in partnerstvu, posteljnih aktivnostih in podobnem. Zagotovo najdete kaj zanimivega zase!

Morda te zanima tudi ...

Close