Ne obupajte nad ED – ni neozdravljiva

Če ste moški z diabetesom, imamo dobre novice in slabe novice o vašem spolnem življenju.

Slaba novica: moški s sladkorno boleznijo imajo trikrat več možnosti, da bodo imeli težave s spolno uspešnostjo kot moški brez diabetesa. Najpogostejši spolni problem je erektilna disfunkcija ali ED, ki se včasih imenuje impotenca. Še huje, ker je ED tako zasebno vprašanje, je večini moškim preveč nerodno, da bi se o svojem problemu pogovorili s svojim zdravnikom ali celo s svojim partnerjem, tako da se problem nikoli ne obravnava.

Dobra novica: ED je eden najbolj ozdravljivih zapletov sladkorne bolezni. Več kot 95 odstotkov primerov se lahko uspešno zdravi. Z zdravili, ki so na voljo (Kamagra, Viagra), imajo moški z ED ogromno možnost, da svoje spolno življenje spravijo nazaj na stare tire. To ni nekaj, s čimer bi morali – ali vaš partner – živeti.

1. Kaj je ED – in kaj ni?

ED pomeni ponavljajočo se nezmožnost doseči ali ohraniti erekcijo, ki je zadostna za spolne odnose. Čeprav se spolna moč navadno zmanjšuje s starostjo, mora biti moški, ki je zdrav, fizično in čustveno, sposoben ustvariti erekcijo in uživati ​​spolne odnose, ne glede na starost. ED ni neizogiben del procesa staranja.

ED ne pomeni:

  • Občasna nezmožnost erekcije.

Vsi moški imajo občasne težave z erekcijo, ki so običajno povezane z utrujenostjo, uživanjem alkohola ali drog ali stresom. To ni zabavno, vendar je povsem normalno.

  • Zmanjšano zanimanje za seks.

ED nastane, ko se moški zanima za seks, vendar še vedno ne more doseči ali ohraniti erekcije. Mnogi moški s sladkorno boleznijo imajo tudi zmanjšan spolni nagon, pogosto kot posledica hormonskega neravnovesja ali depresije. Zmanjšana spolna nagnjenost je precej ozdravljiva, vendar se obravnava drugače kot ED.

  • Težave z ejakulacijo.

Te težave pogosto kažejo na strukturni problem s penisom. Najpogostejše zdravljenje je kirurško zdravljenje.

2. Kako diabetes povzroča ED

Človeški spolni odziv zahteva več različnih telesnih funkcij, da delujejo pravilno in skupaj: živci, krvne žile, hormoni in psiha. Na žalost lahko sladkorna bolezen – in celo zdravljenje sladkorne bolezni – vpliva na mnoge od teh funkcij.

  • Živci

Eden od najpogostejših zapletov sladkorne bolezni je nevropatija ali poškodba živcev. Erekcija je funkcija parasimpatičnega živčnega sistema, orgazem in ejakulacijo pa nadzoruje simpatični sistem. Nevropatija obeh sistemov lahko povzroči ED.

  • Krvne žile.

Sladkorna bolezen poškoduje krvne žile, zlasti najmanjše krvne žile, kot so tiste v penisu. Sladkorna bolezen lahko povzroči tudi bolezni srca in druge težave s cirkulacijo. Ustrezen pretok krvi je ključnega pomena za doseganje erekcije. Vse, kar omejuje ali ovira pretok krvi, lahko vpliva na sposobnost doseganja erekcije, ne glede na to, kako močna je spolna želja.

  • Hormoni.

Sladkorna bolezen pogosto povzroča bolezen ledvic, bolezen ledvic pa lahko povzroči kemične spremembe v vrsti in količini hormonov, ki jih telo izloča, vključno s hormoni, ki so vključeni v spolni odziv.

  • Psiha.

Psihološke težave lahko povzročijo zmanjšan spolni nagon, lahko pa vodijo tudi do ED, tudi če je spolni nagon v redu. ED lahko spremlja večje življenjske spremembe, stresne dogodke, težave v odnosih ali celo strah pred ED. Fiziološke spremembe, povezane s strahom, lahko same povzročijo ED!

  • Zdravila.

Približno 25% primerov ED povzročijo zdravila. Veliko zdravil, vključno s zdravili, predpisanimi za sladkorno bolezen in njenimi zapleti, lahko povzroči ED. Najpogostejši storilci kaznivega dejanja so zdravila za zdravljenje krvnega pritiska, antihistamini, antidepresivi, pomirjevala. To ne pomeni, da morate prenehati jemati ta zdravila! Namesto tega se pogovorite z zdravnikom, da ugotovite, ali bo drugačen odmerek, nadomestno zdravilo ali dodatno zdravljenje razrešilo ED.

3. Zdravljenje ED

ED se enostavno in uspešno zdravi! Če vaš spolni nagon ni prizadet, vendar imate težave pri doseganju ali ohranjanju erekcije v obdobju štirih do petih tednov, lahko imate ED. Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom. Ne odlašajte – erektilna disfunkcija ne izgine sama od sebe.

Poleg tega je lahko ED znak resnega, celo smrtno nevarnega zapleta, kot je kongestivno srčno popuščanje ali bolezen ledvic. Ignoriranje vaše ED, ker bi bilo neprijetno govoriti o tem, lahko ogrozi vaše zdravje.

Veronika

Radi prebirate zanimive zgodbe? Potem vam bo moj spletni portal zagotovo izjemno všeč, saj redno objavljam zgobe s tega in onega področja. Med drugim pišem tudi o resnejših temah, odnosih in partnerstvu, posteljnih aktivnostih in podobnem. Zagotovo najdete kaj zanimivega zase!

Morda te zanima tudi ...

Close