Kaj pomaga pri hitrejši rasti las in zdravih laseh?

Ni se treba popolnoma odpovedati vašim upom in sanjam, dejstvo pa je, da ne morete čez noč povzročiti boljše rasti las. Lasje običajno zrasejo od pol do enega centimetra na mesec (en centimeter je tukaj že veliko in srečni ste lahko, da vam rasejo tako hitro). In še vedno, rast dolgih las je možna le, če so super zdravi in nimajo na tone razcepljenih konjic. Torej, veste, rast las je popolnoma enostavna.

Ampak tukaj je dobra novica: če menite, da vaši lasje ne rastejo dovolj hitro (npr. vsaj pol centimetra na mesec), lahko dejansko pospešite postopek s pomočjo teh 13 nasvetov spodaj.

  1. Želite daljše lase? Odrežite jih.

Presenetljivo, škarje so vaš prijatelj pri rasti las. Vemo, da se sliši protislovno, toda če pustite, da vam lasje rasejo mesece in mesece, se bodo vsi vaše razcepljene konice začele deliti višje in višje, kar bo privedlo do vse večjega preloma skoraj do začetka lasu. “Vaši lasje bodo dejansko krajši, kot bi bili, če bi se redno strigli,” pravi slavni frizer. Predlaga, da vaš stilist odstriše pol do enega centimetra vaših las vsakih 10 do 12 tednov, da bi preprečili razcepljene konjice in posledično lomljenje las.

  1. Uporabite balzam. Veliko balzama.

Kako pogosto uporabiti balzam za lase? Vsakič, ko si lasje umijete. “Sčasoma bo barvanje in oblikovanje las z raznimi pripomočki, ki se segrejejo na visoke temperature povzročilo, da se bodo konjice začele cepiti,” pravi frizer. In to vodi k večjemu trganju in krajšim lasem. Torej, da bi se vaši lasje vrnili k dobremu zdravju, uporabite balzam, ki pomaga nadomestiti lipide in beljakovine v notranjosti lasne gredi, ter zapreti zunanjo povrhnjico. V bistvu je to vaša prva obramba pred škodo, ki ogroža vaše dolge lase.

  1. Las ne umivajte vsak dan

“Šokira me, koliko žensk pri tuširanju preskoči balzam, kar je najhujša stvar, ki jo lahko naredite za svoje lase – še posebej, če hočete, da so lasje dolgi,” pravi frizer. “V resnici je pravzaprav šampon tisti, ki bi ga morali čimvečkrat preskočiti.”

Zakaj? Namen šampona je umiti umazanijo in produkte, ki se naberejo na laseh, vendar je večina šamponov polna mil, imenovanih sulfati, ki odstranjujejo naravna olja, ki jih potrebujete za dolge, zdrave lase. Ko res potrebujete šampon, poskrbite, da boste izbrali formulo brez sulfatov, lase samo nežno zmasirajte in umijte.

  1. Lase sperite s hladno vodo.

Po mnenju frizerja, je za lase najboljše, da jih na koncu tuša sperete s hladno vodo, saj bo to pomagalo pri rasti las in dolge lase ohranjalo zdrave. “Hladna voda namreč ohranja zunanji sloj las bolj gladek, kar pomaga preprečevati izgubo vlage in poškodbe zaradi toplote,” pravi.  “To morate storiti le za nekaj sekund, toda ta dodatni korak lahko sčasoma povzroči veliko razliko.” Ja, hladne prhe so brrr, ampak vse za daljše lase, kajne?

  1. Tedensko uporabite masko za lase.

Če so vaši lasje dolžine do ramen ali dlje, so že stari od 2 do 3 leta (čudno, kajne?), Kar pomeni, da verjetno potrebuje več, kot lahko vašim lasem da običajni balzam. In tu se pojavijo “naredi sam” maske za globinsko vlaženje in nego las. “Izdelujem naravno olje in ga dajem vsem svojim strankam, da ga uporabljajo pred šamponom,” pravi frizder. In verjemite mi: zelo enostavno je masko narediti doma. Preprosto pomešajte naslednje sestavine za preprost recept za masko za lase:

  • 1 skodelica nerafiniranega kokosovega olja
  • 1 žlico vsakega mandljevega olja, olje makadamijevega oreha in jojobino olje

Ker olje lahko pusti ostanke na vaših laseh, frizer priporoča, da ga nanesete na vlažne lase – namesto da ga nanesete na mokre lase – nato ga pustite 10 minut pred šamponiranjem in nato normalno umijte, da odstranite olje. “Ta olja lahko zapolnijo vrzeli v laseh z maščobnimi kislinami, tudi potem, ko se izperejo,” pravi.

  1. Razmislite o dodatkih za rast las.

Dodatki za lase niso čudežno zdravilo. Niso farmacevtski izdelek, ali zdravilo, kar pomeni, da lahko vsebujejo katerekoli sestavine in proizvajalci oglašujejo karkoli že hočejo.

Druga stvar pa je, če ne uživate uravnoteženih obrokov ali ste v intenzivnem obdobju stresa ali travme, morda ne boste dobili ustrezne količine hranilnih snovi, ki jih potrebujete za rast zdravih, dolgih las.

In v teh neobičajnih primerih lahko dopolnila za lase dejansko koristijo (spet preverite pri svojem zdravniku ali farmacevtu v lekarni). “Vsak dan osebno jemljem dodatke z biotinom in naročim svojim strankam, naj to storijo tudi one,” pravi frizer, “še posebej, če želijo, da njihovi lasje rasejo hitreje in so močnejši.”

A še enkrat bomo rekli, preden začnete jemati dopolnila za lase, se posvetujte s svojim zdravnikom in se prepričajte, da ste vzeli pravo količino in da ne bodo napačno delovali z nobenim zdravilom, ki ga trenutno jemljete.

Veronika

Radi prebirate zanimive zgodbe? Potem vam bo moj spletni portal zagotovo izjemno všeč, saj redno objavljam zgobe s tega in onega področja. Med drugim pišem tudi o resnejših temah, odnosih in partnerstvu, posteljnih aktivnostih in podobnem. Zagotovo najdete kaj zanimivega zase!

Morda te zanima tudi ...

Close