Zakaj mastna hrana škoduje zdravju?

Verjetno prav vsakdo med nami ve, da mastna hrana ni dobra za naše zdravje, da redi in podobno. Ampak, ali vemo, zakaj nam v resnici škoduje? Še posebej škodljive so nasičene maščobe, ki našemu telesu povzročajo veliko škode na različnih področjih.

Še zdaleč ne gre zgolj za kopičenje odvečnih kilogramov in maščobnih oblog okoli trebuha. Nasičene maščobe, katerih največ zaužijemo s hitro prehrano, povzročajo škodo tudi našemu srcu in ožilju. Morda ne boste verjeli, a vplivajo tudi na slabšo koncentracijo.

Povišan krvni tlak

Nezdravo prehranjevanje in preveč zaužitih maščob vpliva na naše zdravje in splošno počutje. Vsekakor pa je ena bolj znanih posledic tovrstnega prehranjevanja povišan krvni tlak. Če je ta previsok skozi daljše obdobje, pa negativno vpliva na srce in ožilje.

Žile se pod pritiskom močno razširijo in niso več sposobne zagotavljati ustreznega pretoka krvi glede na vnemo srčne mišice, ki jo skuša neutrudno pošiljati po telesu preko njih. Vse skupaj lahko vodi v zelo hude težave, zato naslednjič dobro razmislite, kaj dajete v usta.

Kaj so nasičene in nenasičene maščobe?

Poznamo dve vrsti maščob in obe nista slabi za nas. Tiste slabe so zagotovo nasičene, katere imenujemo tudi SLABE maščobe. Najdemo jih v hitri prehrani kot so hamburgerji in druga na hitro pripravljena hrana, ki pa je med ljudmi še vedno žal preveč priljubljena. Najdemo jih tudi v čipsu, margarini in še marsikje.

Nenasičene maščobe na drugi strani pa spadajo med tako imenovane nujne maščobe, ki jih naše telo še kako potrebuje. Na dan naj bi odrasla oseba zaužila dobrih 20% nenasičenih maščob (od skupnega vnosa energije). Nenasičene maščobe se nahajajo v živalskih maščobah in oljih.

Zakaj so maščobe potrebne za telo?

Maščobe telo potrebuje za pretvorbo v energijo, pri čemer pa so mnogo uspešnejše kot na primer ogljikovi hidrati in beljakovine. Najboljše maščobe zaužijemo s hrano. Poznamo več vrst maščob, tiste zelo koristne za telo (omega 3) se nahajajo v mastnih ribah in denimo oreščkih.

Maščobe poskrbijo tudi za topljenje pomembnih vitaminov A, D, E in K, s čimer telesu omogočijo lažjo absorpcijo. Ker se maščobe nahajajo tudi v oljih in ker vemo, da brez njih ne gre, dodajmo, da je za pripravo hrane najbolje uporabiti bučno ali oljčno olje.

Uravnotežite svojo prehrano

Najbolj pomembno je, da si znamo sestaviti jedilnik, ki bo zajemal vse, kar naše telo potrebuje. Tudi maščobe, a tiste bolj zdrave. Prav tako je potrebno imeti v mislih več dnevnih obrokov, pri čemer nekako velja, da je optimalno število obrokov na dan pet.

Ne pozabite na vlaknine, sveže sadje in zelenjavo, kakšno pest oreščkov na dan in premišljeno konzumacijo mesa. Izogibajte se pretiranemu uživanju rdečega mesa in večkrat pomislite na perutnino in ribe, ki bodo vašemu zdravju močno koristile s svojimi kvalitetnimi maščobami.

Veronika

Radi prebirate zanimive zgodbe? Potem vam bo moj spletni portal zagotovo izjemno všeč, saj redno objavljam zgobe s tega in onega področja. Med drugim pišem tudi o resnejših temah, odnosih in partnerstvu, posteljnih aktivnostih in podobnem. Zagotovo najdete kaj zanimivega zase!

Morda te zanima tudi ...

Close