Prehranjevanje po mediteranski dieti

Ljudje Mediterana so splošno znani kot veseli in zdravi ljudje, ki obožujejo življenje. Iz njih vijeta radost in sreča, videti pa je, da kar pokajo od zdravja in pozitivne energije. Je za to kriv zrak, okolje, način prehranjevanja? Morda vsega po malem, a vsekakor ključ do tega tiči tudi v načinu prehranjevanja.

Prav zato so prehranski strokovnjaki že pred časom sklenili bolj podrobno raziskati njihove prehranske navade in ugotoviti, kaj botruje k njihovemu vsesplošnemu dobremu zdravju. Tudi pretirano debelih ljudi tam ni, za kar poleg prehrane verjetno zasluge nosi tudi prirojeno veselje do dela v vrtovih.

Kaj je mediteranska dieta?

Na veselje mnogih, ki so že poizkusili to in ono dieto, se pri tem počutili slabo, utrujeno, morda lačno, naj povemo, da mediteranska dieta nikakor ne bo na ta način vplivala na vas. V resnici boste jedli hrano odličnega okusa, praktično brez kakšnih večjih omejitev.

Seveda pa se bo potrebno nekaterim živilom izogniti oziroma jih jesti manj. Če to velja za sladkor, sladkane pijače in predelano hrano, pa boste na drugi strani imeli na krožniku odlične ribe, zdravo oljčno olje in obilico sezonske, sveže zelenjave in sadja.

Kako vpliva na nas?

Ljudje, ki se prehranjujejo po mediteranski dieti, so kar do 30 % bolj zdravi, ko vprašanje nanese na stanje srca in ožilja. To pomeni tudi manj bolezenskih stanj, povezanih s tem, kot tudi srčnih kapi in visokega krvnega tlaka, ki je porok za težave.

Vsekakor pa ni potrebno zgolj gledati na hrano, pač pa upoštevati še bistvo gibanja. Ne glede na to, ali gre za delo na svežem zraku, kot to počno v Mediteranu, ali za redne sprehode, morda tek ali ukvarjanje s kakšnim športom, pomembno je, da se gibljemo.

Izguba odvečne telesne teže

S prehranjevanjem po mediteranski dieti boste uspeli izgubiti tudi odvečne kilograme. Seveda ne z danes na jutri, zato pa počasi, tako kot je to najbolj zdravo. Medtem boste z vadbo poskrbeli, da vam na telesu ne bo ostala odvečna koža, saj boste oblikovali mišice in zgradili lepo postavo.

To bo porok tudi za izogib težavam, kot so bolečine v vratu in hrbtenici, imeli boste več energije in volje do dela, vaše splošno počutje pa bo za nekaj stopničk boljše. Mediteranci, ki na splošno živijo zdravo, pa spijejo tudi kakšen kozarček kakovostnega rdečega vina, pa tudi občasen posladek vam ne bo ušel.

Kaj boste jedli?

Ko se boste enkrat odločili za mediteransko dieto, bo na vašem krožniku in mizi obilica okusnih in zdravih dobrot morja in zemlje. Prav morski sadeži in ribe v kombinaciji z odličnim oljčnim oljem bodo božali vašo dušo in telo. Da živila ne bodo plavala v olju, boste poskrbeli s kakšnim žarom, da bo vse skupaj še bolj okusno in zdravo.

Če kaj, pa ne boste smeli preskočiti zajtrka. Takrat človek namreč v telo vnese potrebno energijo za pričetek dneva. To boste najlažje storili z ovsenimi kosmiči in mlekom brez sladkorja. Posladkate se lahko z nekaj koščki raznovrstnega sadja, prav tako lahko sežete po oreščkih.

Jedli boste tudi jajca, perutnino, sezonsko zelenjavo na žaru ali kuhano na pari ter manj mastne mlečne izdelke. Stradali vsekakor ne boste, vaše brbončice pa bodo navdušene nad mediteranskimi okusi.

Veronika

Radi prebirate zanimive zgodbe? Potem vam bo moj spletni portal zagotovo izjemno všeč, saj redno objavljam zgobe s tega in onega področja. Med drugim pišem tudi o resnejših temah, odnosih in partnerstvu, posteljnih aktivnostih in podobnem. Zagotovo najdete kaj zanimivega zase!

Morda te zanima tudi ...

Close